Co ty wiesz o wędzeniu?

™ znaczenie ma tylko i wyÅ‚Ä…cznie ilość kalorii, a może jednak to skÄ…d one pochodzÄ… też jest ważne? Odpowiedzi na te pytania sÄ… naprawdÄ™ ważne. JeÅ›li nie możesz schudnąć, mimo pilnowania iloÅ›ci spożywanych kalorii

Co ty wiesz o wędzeniu? Wędzenie to tradycyjna metoda konserwacji potraw. Szukasz producenta wędzarni?

Czy tylko kalorie majÄ… znaczenie?

Co nas tak naprawdę tuczy? Cukier, czy tłuszcz? Czy naprawdę znaczenie ma tylko i wyłącznie ilość kalorii, a może jednak to skąd one pochodzą też jest ważne? Odpowiedzi na te pytania są naprawdę ważne. Jeśli nie możesz schudnąć, mimo pilnowania ilości spożywanych kalorii, i mimo odpowiedniej dawki ćwiczeń fizycznych - to przyjrzyj się bliżej temu, co jesz. Nie tylko wartość kaloryczna ma znaczenie, ponieważ trawienie odbywa się w znacznie bardziej skomplikowany sposób. Wszystko jest kwestią biochemii i rozbicia związków chemicznych z jedzenia, na takie z których nasz organizm może czerpać niezbędną energię. Krótko mówiąc - glówną przyczyna odkładania się tkanki tłuszczowej nie jest tłuszcz, ale CUKIER. A konkretnie cukry proste, takie jak sacharoza, syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza.


Jak przygotować pyszne, wędzone mięso?

Wiele osób zastanawia się, jak przygotować pyszne, wędzone mięso własnoręcznie. Chociaż wiedza odnośnie wędliniarstwa jest przez osoby trudniące się tą sztuką zwykle przekazywana z pokolenia na pokolenie, to nie brakuje również kolejnych zainteresowanych na przykład wędzeniem. Oczywiście, w tym zakresie powstało wiele poradników, ale większość ludzi uważa, że nic nie zastąpi porad doświadczonego wędliniarza. Stąd też najpewniejszych informacji powinniśmy szukać u źródła. Jeśli jednak nie mamy nikogo znajomego o takim hobby trudno będzie nam znaleźć odpowiedniego mistrza wędzarnictwa i musimy szukać porad odnośnie wędzenia w fachowej literaturze.


Grillowane potrawy wcale nie muszą być niezdrowe

Tak, grillowane potrawy mogą być zdrowe. Przede wszystkim - nie wrzucaj na grilla żadnej "różowej" kiełbasy! Pod wpływem temperatury powstają w niej szkodliwe dla organizmu rakotwórcze azotany. Lubisz kiełbasę z grilla? Wybieraj białą. Poza mięsem można grillować warzywa - nadają się do tego: cukinia, papryka, bakłażan, cebula. Wystarczy zamarynować je w oliwie i ziołach, można zrobić z nich pyszne szaszłyki. Z grilla bardzo smaczne są ryby - sprawdzi się szeroko dostępny łosoś i pstrąg, jednak pamiętajmy - ryby nie potrzebują bardzo wysokiej temperatury i długiego czasu! Do potraw przygotuj lekkie sałatki na bazie świeżych, sezonowych warzyw - sałata, rzodkiewka, ogórki i pomidory są pełne witamin i antyoksydantów. Do picia przygotuj własną lemoniadę lub mrożoną herbatę - to naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne, nie podawaj kolorowych napojów pełnych cukru. Do mięs i kiełbas lepsza będzie musztarda, czy też keczup zamiast bardzo kalorycznego majonezu. Kilka prostych zasad sprawi, że potrawy z grilla będą znacznie bardziej zdrowe, a jednocześnie - smaczne :).